Programi Blog Brezplačne vsebine Nuša Gnezda VSI PROGRAMI Prijava

ZAPLETI TELESA PO PORODU (KI SO DOKAJ POGOSTI)

Po porodu je telo drugačno in nikoli več ne bo isto. Dogajajo se spremembe in nekatere lahko pustijo trajne posledice. Če se z njimi ne spopademo, čim prej po porodu. Najboljše je da prvih 8. tednov, ko naše telo dela vse, da bi telo rehabilitiralo začnemo s programom, ki rešuje vse te zaplete.

Eden najpogostejših zapletov, ki jih mnogi ne povezujejo z diastazo, so bolečine v hrbtu. Naš hrbet nosi velik del bremena zaradi šibkega in disfunkcionalnega sprednjega dela telesa, kar sčasoma povzroči napetost in bolečino.

Spuščanje ali prolaps organov je resnejši zaplet. Vzrok je, kot pri drugih težavah, slaba kontrola pritiska, napete ali šibke mišice ter poškodbe zaradi poroda. 

Obračanje maternice naprej. Ker so trebušne mišice zelo ošvohnele, se lahko zgodi maternica pomakne navzdol. V naslednji nosečnosti lahko zaradi tega ženske potrebujejo carski rez, saj mišična oslabelost ali nespuščanje otroka v porodni kanal otežuje vaginalni porod. Ženske pogosto opazijo, da je njihov trebuh med drugo nosečnostjo bolj špičast kot pri prvi.

Uhajanje urina in druge težave z mišicami medeničnega dna so posledica njihove šibkosti in/ali napetosti. Te težave se lahko pojavijo tudi brez prisotnosti diastaze. Ženske pogosto mislijo, da so te težave običajen del materinstva. Vendar to ni res – na tem področju je mogoče in potrebno delati. Keglove vaje, večinoma ne bodo rešile težave, saj delujejo izolirano in ne celostno, potrebno je izbrati celosten program.

Med drugimi zapleti so še bolečine v trebuhu, najpogosteje okoli popka, boleči odnosi s partnerjem, boleče sedenje, zaprtje, slaba prebava in oteženo praznjenje črevesja.

Popkovna kila ali kila nekje na trebušni steni zaradi iste problematike... Lahko se pojavi zaradi diastaze rektusov. Kila nastane zaradi nenadnega pritiska, usmerjenega navzven namesto navznoter. Glavna težava je enaka kot pri diastazi, kila pa je še dodaten razlog za rehabilitacijo po porodu.

Popkovno kilo je mogoče nadzorovati in v nekaterih primerih ni potrebna operacija, vendar jo je treba redno preverjati, saj se lahko razširi v globino.

Kot vidimo, so zapleti po porodu lahko zelo resni in samo ženska, ki jih doživlja, ve, koliko ji uničujejo kakovost življenja. Zapleti in diastaza žal ne izginejo sami od sebe, temveč se sčasoma poslabšajo, zato je vedno pametno začeti čim prej in nikoli ni prepozno, da si zagotovite boljše zdravje.

Preberi več
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.