Programi Blog Brezplačne vsebine Nuša Gnezda VSI PROGRAMI Prijava

UPORABA DODATKOV ZA PODPORO MED PERI/MENOPAVZO

Jun 04, 2024

Prednosti in slabosti pogostih prehranskih dopolnil

Najnovejša dognanja o dopolnilih, o katerih se največ govori. V dodatke sem vložila ogromno časa, da sem raziskala kateri so dobri in kateri ne. Pri nekaterih boste našli moja priporočila. Na vse velja koda NUSA10 za 10% popust.

Vitamin B12

Ta esencialni hranilni element sodeluje pri tvorbi rdečih krvnih celic, presnovi celic, delovanju živčevja in proizvodnji DNK.

Na voljo je v živilih živalskega izvora, vendar se s staranjem žensk njihova sposobnost absorbiranja tega vitamina zmanjšuje, kar povečuje tveganje za pomanjkanje.

Potencialne koristi:Zdravstvene koristi vitamina B12 so povezane s preprečevanjem pomanjkanja. Nizka raven vitamina B12 pri starejših ženskah lahko izgleda zelo podobno kot nevrodegeneracija. Ta vitamin igra tudi vlogo pri številnih ključnih fizioloških procesih, vključno s kardiovaskularnim zdravjem.Splošna priporočila:Ljudje starejši od 60 let...

Preberi več...

MENOPAVZA IN HUJŠANJE: Razumevanje hormonskih sprememb

Jun 04, 2024

Menopavza in hujšanje: Razumevanje hormonskih sprememb

TI NI DO BRANJA? POSLUŠAJ EPIZODO O MENOPAVZI IN HUJŠANJU TUKAJ.

Danes bomo bomo raziskovali zapletenost hormonskih sprememb v perimenopavzi in menopavzi ter njihov vpliv na telesno težo. Kot strokovnjakinja za vadbo za žebnske vam želim ponuditi jasne in strokovne informacije, ki vam bodo pomagale razumeti in obvladati te spremembe.

Hormonske spremembe in njihov vpliv na presnovo

Hormonske spremembe v perimenopavzi in menopavzi niso zgolj zmanjšanje bazalnega metabolizma, kot pogosto slišimo. Gre za kompleksen proces, ki vključuje spremembe v možganih, motivaciji, razpoloženju, spanju in še več. To je obdobje, ko naše telo doživlja globoke premike, ki vplivajo na presnovo in telesno sestavo.

Estrogen in Progesteron

V perimenopavzi se ravni estrogena in progesterona spreminjajo, kar vpliva na našo sposobnost kurjenja maščob in pridobivanja...

Preberi več...

MIT: PREOZKA MEDENICA IN TEŽEK POROD

Jun 03, 2024

Naša medenica in kolki so neverjetno prilagodljivi in imajo sklepe, ki se med porodom premikajo in odpirajo. Naše telo proizvaja hormon, ki zmehča strukture, da se ti naravni procesi lahko zgodijo. Fascinantno je, da že z dvigovanjem rok iz ramen lahko povečamo prostor v naši medenici med porodom. Naše telo je resnično čudovito!

Glavne težave, ki ovirajo naravni potek poroda

 1. Sedeči način življenja: Pomanjkanje gibanja in aktivnosti vodi do slabe gibljivosti sklepov v kolkih in medenici, kar ovira naravni potek poroda.
 2. Neprimerni položaji med porodom: Pogosto so ženske med porodom v položajih, kjer se sklepi ne morejo naravno premikati in odpirati (najpogosteje na hrbtu).
 3. Nezmožnost gibanja med porodom: Pomanjkanje gibanja onemogoča zavzemanje intuitivnih položajev, ki pomagajo otroku, da se spusti v porodna kanal.
 4. Nestrpnost med porodom: Hitenje pri porodu pritiska na telo, da se prehitro odpre, čeprav morda še ni pravi čas.
 5. Prisilno iztiskanje:...
Preberi več...

ZAPLETI TELESA PO PORODU (KI SO DOKAJ POGOSTI)

Jun 03, 2024

Po porodu je telo drugačno in nikoli več ne bo isto. Dogajajo se spremembe in nekatere lahko pustijo trajne posledice. Če se z njimi ne spopademo, čim prej po porodu. Najboljše je da prvih 8. tednov, ko naše telo dela vse, da bi telo rehabilitiralo začnemo s programom, ki rešuje vse te zaplete.

Eden najpogostejših zapletov, ki jih mnogi ne povezujejo z diastazo, so bolečine v hrbtu. Naš hrbet nosi velik del bremena zaradi šibkega in disfunkcionalnega sprednjega dela telesa, kar sčasoma povzroči napetost in bolečino.

Spuščanje ali prolaps organov je resnejši zaplet. Vzrok je, kot pri drugih težavah, slaba kontrola pritiska, napete ali šibke mišice ter poškodbe zaradi poroda. 

Obračanje maternice naprej. Ker so trebušne mišice zelo ošvohnele, se lahko zgodi maternica pomakne navzdol. V naslednji nosečnosti lahko zaradi tega ženske potrebujejo carski rez, saj mišična...

Preberi več...

CELULIT: MOJE IZKUŠNJE Z NJIM

Jun 03, 2024

Moje osebne izkušnje z bojem proti celulitu

Tema je obsežna in vsebuje veliko podrobnosti. Zavedam se, da je tema zelo kontroverzna.  

Kaj je celulit?

Celulit je stanje, ki povzroča jamice in neravno površino kože, podobno teksturi pomarančne lupine ali skute. Najpogosteje se pojavlja na stegnih, bokih, zadnjici in trebuhu, lahko pa se pojavi tudi na drugih delih telesa. Celulit nastane, ko se maščobne obloge potisnejo skozi vezivno tkivo pod kožo. Natančen vzrok celulita ni povsem razumljen, vendar naj bi vključeval kombinacijo dejavnikov, vključno z akumulacijo maščobe, strukturo in elastičnostjo kože, ter cirkulacijo in limfno drenažo. Celulit je bolj pogost pri ženskah kot pri moških zaradi razlik v porazdelitvi maščobe in strukturi vezivnega tkiva.

Hipoteze o nastanku celulita

1. Razlike v strukturi kože med spoloma: Moška koža je debelejša, maščoba prisotna v poligonalnih enotah,...

Preberi več...

BOLJŠE SPANJE PO NASVETIH HUBERMANA

May 30, 2024

Kako izboljšati spanec: PO NASVETIH DR.HUBERMANA

 1. Zgodaj zjutraj, 30-60 minut po prebujanju, pojdite na sonce. To ponovite popoldne, pred sončnim zahodom. Če se zbudite pred sončnim vzhodom in želite biti budni, prižgite umetno svetlobo in nato pojdite ven, ko sonce vzide.

Ob svetlih, neoblačnih dneh: Bodite na soncu zjutraj in popoldnan 10 minut; ob oblačnih dneh: 20 minut; ob zelo oblačnih dneh 30-60 minut. Če živite na območju z zelo malo svetlobe, razmislite o umetnem viru dnevne svetlobe.

Zato ne nosite sončnih očal.

PREBERI ŠE: SPANJE, KAJ ZARES POMAGA IN ŠKODI 

Ne, ni vam treba gledati neposredno v sonce pravzaprav nikoli ne glejte v katerokoli svetlobo, ki je tako svetla, da boli. Ne morete pričakovati izbojšav, če nosite kape s šiltom, sončna očala in ste v senci, ker tako ne boste  "prebudili" svoje cirkadiane ure.

 1. Vsak dan se zbujajte  in hodite spat ob istem času. Spat pojdite, ko se prvič začnete...

Preberi več...

SPANJE: KAJ ZARES POMAGA IN KAJ ŠKODI?

May 29, 2024

Kako prehrana in hormoni vplivajo na vaš spanec: Celovit vodič za boljši spanec

Pomanjkanje spanja je žalostna realnost za večino. Veliko ljudi se nenehno počuti bodisi »utrujeni in živčni« (ne morejo zaspati ponoči) ali pa »izčrpani a prebujajoči« (utrujeni, vendar težko spijo celo noč ali pa se zbujajo prezgodaj).

Spanje je hormonski dominator; ko pade, se pojavijo hrepenenja po hrani, nihanje razpoloženja, izpuščeni treningi in tako naprej.

Verjetno ste že prebrali številne članke o »higieni spanja«: osnove, kot so redno spanje, izogibanje kofeinu pozno popoldne, uporaba belega šuma in izklapljanje spletnih naprav pred spanjem.

Danes pa se bomo osredotočili na drug vidik spanja - hormone.

Na dober spanec vpliva tudi prehrana, kdaj kaj in kako. 

Kako prehrana vpliva na spanje?

Makrohranila – maščobe, ogljikovi hidrati in beljakovine – lahko vplivajo na vaš spanec. Ena od glavnih...

Preberi več...

KAKO SPANEC VPLIVA NA IZGUBO MAŠČOBE?

May 29, 2024

Kako spanec vpliva na HUJŠANJE?

Se trudite shujšati in vam kljub pravilni prehrani in redni vadbi ne uspeva? Morda so krive vaše spalne navade.

Pomen spanja za hujšanje

Čeprav se morda zdi, da spanec nima veliko opraviti s hujšanjem, je v resnici ključnega pomena. Pomanjkanje spanja lahko negativno vpliva na presnovo, zviša raven stresnih hormonov in poveča željo po nezdravi hrani. To so glavni razlogi, zakaj spanec igra pomembno vlogo pri izgubi teže.

Kako pomanjkanje spanja vpliva na hujšanje

 1. Upočasnjena presnova: Pomanjkanje spanja vpliva na sposobnost telesa za presnovo ogljikovih hidratov, kar lahko vodi do inzulinske rezistence in otežuje izgubo teže.

 2. Povečani stresni hormoni: Nezadostno spanje zviša raven kortizola, kar spremeni način, kako telo presnavlja glukozo in povečuje kopičenje maščobe. 

  Pomanjkanje spanca povečuje stresne hormone. Razmerje med spanjem in stresom je dvosmerno.

  Razmerje med...

Preberi več...

Diastaza Rektusov v Nosečnosti

May 27, 2024

vir slike: https://thetummyteam.com/diastasis-recti-and-pregnancy-faq/

Diastaza rektusov je pogosta težava, s katero se soočajo nosečnice in ženske po porodu. Hormon relaksin med nosečnostjo sprošča vezivno tkivo, kar omogoča širjenje trebušne stene za rastoči plod. Po porodu pa lahko ostane razmik, ki povzroča različne težave, kot so bolečine v križu, nestabilnost medenice in težave s trebušnimi mišicami.

Preprečevanje in zdravljenje diastaze rektusov

Pravilna poravnava relesa: Ključnega pomena je vzdrževanje dobre telesne poravnave. To pomeni, da morajo biti rebra poravnana nad boki, hrbtenica v nevtralnem položaju, spodnji del hrbta pa rahlo upognjen. Takšna poravnava omogoča optimalno delovanje trebušnih mišic in zmanjšuje prekomerno raztezanje linee albe, kar pomaga pri preprečevanju diastaze rektusov.

Povezava med trebušnimi in medeničnimi mišicami: Pomembno je razumeti, kako napenjati in...

Preberi več...

KAKO IZMERIMO DIASTAZO REKTUSOV: CELOVIT VODIČ IN VIDEO

May 27, 2024

Kako izmeriti diastazo rektusov: Celovit vodič

Diastaza rektusov, je stanje, pri katerem pride do ločitve trebušnih mišic. Pogosto se pojavi po nosečnosti ali zaradi nepravilne telesne aktivnosti. V tem blogu vam bomo pokazali, kako izmeriti diastazo rektusov doma in zakaj je pravilno merjenje pomembno za vaše zdravje.

Kaj je diastaza rektusov?

Diastaza rektusov je ločitev leve in desne trebušne mišice, znane kot rektus abdominis. Ta ločitev lahko povzroči izbočen trebuh, težave s hrbtom ter zmanjšano stabilnost trupa. Diastaza rektusov je pogosta pri ženskah po nosečnosti, lahko pa se pojavi tudi pri moških in otrocih.

Kako izmeriti diastazo rektusov?

VIDEO: https://youtu.be/4ZcPHrj1f18?si=ZNimSU_C2CRGeTGL

Merjenje diastaze rektusov je preprosto in ga lahko izvedete sami doma. Potrebujete le ravno podlago in svoje prste. Sledite tem korakom:

 1. Pripravite se

Ulezite se na hrbet s pokrčenimi koleni in stopali na tleh. Sprostite...

Preberi več...
1 2 3 4 5 6 7
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.