Programi Blog Brezplačne vsebine Nuša Gnezda VSI PROGRAMI Prijava

PAS PO CARSKEM REZU? JA ALI NE?

Sep 26, 2023

Ali RES potrebujem kompresijo po carskem rezu?"
Moj hiter odgovor na zgornje vprašanje: DA.

Pasovi in kompresijska oblačila po carskem rezu lahko VELIKO doprinesejo k okrevanju po CR in tukaj je razlog:

Obvladovanje poporodne bolečine in otekline
Preprečite "poličko"
Zaščitite raztegnjene in poškodovane mišice

zmanjšajet diastazo rektusov

To je smiselno, ker je porod s carskim rezom velika abdominalna operacija.

Torej, če ste pravkar rodile ali imate kmalu rok poroda – nadaljujte z branjem!

Obstaja toliko različnih vrst kompresij in ena ni boljša od druge. Pomembno je, da izberete najboljše za svoje telo.

PRIMEREN PAS LAHKO NAROČITE TUKAJ

Hitri nasveti o tem, kaj iskati pri pasu?
Pas za trebušne mišice ne sme biti pretesen
Segati mora do sramne kosti. Pokrivati mora brazgodtino.
Izbira kompresije pred prihodom otroka je dobra poteza!

Pas pa priporočam vsem mamicam (vaginalni in carski rez).

  • Kaj...
Preberi več...

TRENING MED MENSTRUACIJO - 5 VAJ ZA LAJŠANJE BOLEČIN

Sep 19, 2023
 

Predstavljaj si to.
Jutri imaš na sporedu trening. Ali pa dolgo vožnjo s kolesom. Ali igranje tenisa ali golfa. Greš spat in veseliš se vsega kar te čaka.
A ko se naslednje jutro zbudiš... presenečenje! Tvoja menstruacija se je pojavila prezgodaj in poleg vsega imaš še krče.

Ko ležiš v postelji, stiskaš grelno blazinico in čakaš, da ibuprofen začne delovati, se sprašuješ: »Kaj naj naredim? Ali naj danes popolnoma opustim vadbo? Zakaj sploh obstajajo krči? Uhhhhh!”

Imam odgovore za vas (in zame). Ker sem leta dopustila, da so simptomi menstruacije vplivali na moje treninge, dokler se nisem naučila teh štirih močnih taktik.

 VAJE SI LAHKO OGLEDATE TUKAJ


V tem prispevku boste izvedeli, zakaj se pojavijo krči. Namesto da bi razčlenili celoten cikel, ostajamo hiper osredotočeni na samo menstruacijo, saj je bolečina v medenici zelo močna za veliko večino žensk.
Naučili se boste...

Preberi več...

ENDOMETRIOZA - PREHRANA, VADBA IN MEDENIČNO DNO

Sep 19, 2023

Endometrij je tkivo, ki obdaja maternico in je namenjeno za pripravo za morebitno nosečnost.

Običajno endometrij ostane znotraj maternice - pravzaprav izraz
endometrij izhaja iz latinskega endo-, kar pomeni "znotraj", in grškega mētra,
ali "maternica".


Vendar pa lahko v nekaterih primerih endometrijsko tkivo raste izven maternice, na in v drugih organih.

Skupaj z rastjo na zunanji strani maternice lahko tkiva endometrija rastejo na bližnjih reproduktivnih organih
o jajcevodih
o Vezivna tkiva (npr. fascije in ligamenti) okoli maternice
o Sluznica medenične votline
o jajčnikih


Lahko raste tudi:
o V prostoru med maternico in danko ali mehurjem
o V in na mehurju in črevesju
o drugje v trebušni in prsni votlini
o V centralnem in perifernem živčnem sistemu

Adenomioza
Je stanje, pri katerem se maternični sluznici (endometriju) podobno tkivo pojavlja v steni maternice (miometriju).

Adenomioza in endometrioza se lahko pojavita skupaj.


Morda se sprašujete, zakaj...

Preberi več...

PREHRANA + MENSTRUALNI CIKEL - boj proti prenajedanju in napihnjenosti

Sep 13, 2023

Verjetno že veste, da lahko menstruacija povzroči najrazličnejše simptome, kot so hrepenenje po hrani, prenajedanje, napihnjenost, nihanje teže, utrujenost, nizka energija, tesnoba, nihanje razpoloženja, razdražljivost in še veliko več.
To je zato, ker hormoni – in drugi kemični prenašalci sporočil ki sodelujejo pri organiziranju menstrualnega cikla, ne omejujejo svojega delovanja le na reproduktivni sistem.

Namesto tega lahko delujejo po celem telesu. 

Ampak tukaj je dobra novica: obstajajo prehranske strategije, ki lahko pomagajo obema
in tako lahko zmanjšate  številne neprijetne simptome menstrualnega ciklusa. 


o Zakaj postanete tako lačni  v drugi polovici vašega ciklusa?
o Kako menstrualni cikel spremeni prebavo - ali z drugimi besedami, zakaj se ob določenih obdobjih v mesecu pojavi napihnjenost
o Kako se lahko borite proti predmenstrualnemu pridobivanju telesne teže, napihnjenosti in povečanemu apetitu

...
Preberi več...

VADBA PO CARSKEM REZU

Sep 11, 2023

Vrnitev k vadbi po carskem rezu je lahko zastrašujoča naloga. Mnoge so bile v poporodnem obdobju neinformirane in poškodujejo svoje jedro, ne da bi se tega zavedale. 

Največja napaka, ki jo naredijo matere po carskem rezu, je, da svojemu telesu ne dajo časa, da se pravilno rehabilitira. Mnoge ženske se soočajo s pomanjkanjem informacij in navodil ter seveda brez posebnega protokola vadbe po carskem rezu!


Vrnitev k vadbi po carskem rezu
Hitra vrnitev k vadbi po carskem rezu poveča možnosti dolgoročnih posledic za vaše telo. Vem, da je to lahko frustrirajoče, a večina novopečenih mamic se bo morala več kot enkrat opomniti, da se je potrebno umiriti. Imate eno priložnost, da se pravilno pozdravite – zato jo kar najbolje izkoristite! 

POPOLN VADBENI POROGRAM PO CARSKEM REZU NAJDETE TUKAJ

Veliko lažje je preprečiti težave tako, da začnete poporodno pot po pravi poti, kot pa jih reševati leta pozneje. Bodite previdni in ne skočite nazaj na...

Preberi več...

RAZLIKA MED DIASTAZO IN RAZMIKOM TREBUŠNIH MIŠIC

Sep 04, 2023

Ali ste vedeli, da obstaja razlika med zdravo naravno ločitvijo trebuha in diastazo rektusov.

Vem, da je okoli diastaze veliko zavajajočih in zmedenih informacij. Mnoge ženske se med nosečnostjo in po njej počutijo izgubljene, razočarane in celo pod stresom zaradi svojega trebuha.

Če si ena izmed njih, nadaljuj z branjem in mi dovoli, da te naučim zelo pomembno stran! Ogledali si bomo podrobno definicijo diastaze rektusov.


RAZLIKA MED DIASTAZO REKTUSOV IN  ZDRAVO LOČITVIJE TREBUŠNIH MIŠIČ.

Med nosečnostjo:


 Vse bodoče matere v tretjem trimesečju doživijo določeno stopnjo diastaze trebuha.

Določena stopnja ločitve trebušnih mišic med nosečnostjo je povsem naravna in normalna. Obe strani mišice rectus abdominis se med rastjo maternice bolj oddaljujeta in napenjata trebušno sredino (aka linea alba, ki je vezivno tkivo, ki drži obe strani mišic skupaj).

Vezivno tkivo srednje črte vašega trebuha...

Preberi več...

PRIPRAVLJENI NA 6 -TEDENSKI PREGLED PO PORODU: Vodnik in Nasveti

Sep 01, 2023

Spominjam se svojega prvega pregleda po porodu. Počutila sem se tako zagnano. Hitela sem na pregled, pričakovala eno dobila drugo. Nisem postavila nobenih vprašanj, ker nisem vedela, da bi jih morala, nisem sploh vedela kaj vprašati... dobrih 10 minut in vsega je bilo konec. Zdravnik je rekel , da sem "v redu", vendar se nisem počutila tako dobro!

Naša sodobna družba pogosto predpostavlja, da ta 6-tedenski pregled označuje prelom v okrevanju mame. Saj večino  žensk odslovijo z  "očiščena si" lahko se vrneš k vadbi  in spolnosti ? Torej bi moralo biti vse nazaj v normali, kajne?! Razen tega, da ni!

Hormonske spremembe, fizično celjenje, pomanjkanje spanja, prilagajanje življenju z novorojenčkom, vrnitev na delo, in tako napre j... Mnogi dejavniki lahko prispevajo k trajnim težavam za novo mamo.

Vsaka okrevanje je drugačno. Nekatere matere se lahko počutijo samozavestne, trdno postavljene in mirne. Druge se lahko borijo fizično in...

Preberi več...

PO PORODNO OBDOBJE PO MESECIH IN LETIH

Aug 31, 2023

Ko se matere z majhnimi otroki ali najstniki odločijo poiskati nasvet glede svojega trebuha in medeničnega dna, so lahko presenečene,  ko slišijo, da priporočam program PO PORODU. Vendar se pogosto ne zavedajo natančnega pomena izraza "po porodu". Obstajajo različni pogledi na trajanje poporodnega obdobja, pri čemer nekateri trdijo, da traja le 6 tednov, drugi pa raztegnejo to obdobje na 9 mesecev, 4 leta ali celo dlje. V tem besedilu bomo raziskali različna razumevanja poporodnega obdobja in poudarili pomen celovitega pristopa k poporodnemu okrevanju.

V poporodnem obdobju je ključno, da se posvetimo zdravljenju telesa in čustvenemu prilagajanju na novo vlogo matere. To obdobje se začne že v prvih tednih po porodu, ko se maternica postopoma vrača v svojo prednosečniško velikost, trebušni organi pa se prav tako postavljajo nazaj na svoje mesto. Medtem se celijo tudi morebitne rane ali šivi, ki so nastali med porodom, hkrati pa se telo prilagaja novim...

Preberi več...

DOJENJE: Prilagajanje prehrane in vadbe

Jun 30, 2023

Koliko kalorij potrebujete za dojenje? Kako vaša prehrana vpliva na dojenje in kako varno shujšati med dojenjem? Ta blog odgovarja na ta in še veliko drugih vprašanj. Preberite naprej, da se naučite več o tem, kako podpreti svojo pot dojenja z ustrezno prehrano.

POTREBUJEJO MATERE VEČ KALORIJ MED DOJENJEM?

Res je, potrebujejo! Pravzaprav dojenje zahteva več kalorij kot nosečnost. Med nosečnostjo se maščobna masa matere poveča, da se pripravi na dojenje - proces, ki zahteva toliko energije, da je skoraj neverjetno!

KOLIKO DODATNIH KALORIJ POTREBUJEMO ZA DOJENJE?

To je kompleksna tema. Pogosto boste slišali različne številke - 200, 300, 800, kar je velika razlika. Vendar pa je študija Butte in King pokazala, da ženske potrebujejo do 625 dodatnih kalorij na dan v prvih petih mesecih dojenja. Ali to pomeni, da bi morale VSE ženske zaužiti dodatnih 625 kalorij na dan v prvih petih mesecih? Ne nujno! To število se...

Preberi več...

5 UČINKOVITIH NAČINOV ZA SPROSTITEV: Osebne izkušnje

Jun 12, 2023

Biti mati ni enostavno. To je vloga, ki zahteva nenehno usklajevanje med potrebami družine in lastnimi obveznostmi, medtem ko poskušamo najti nekaj dragocenih trenutkov za sprostitev in obnovo energije. Kot strokovnjakinja na področju dobrega počutja, sem se naučila pomembnosti sprostitve za zdravje uma in telesa. V nadaljevanju delim pet tehnik sproščanja, ki so postale del moje dnevne rutine in so mi pomagale ostati osredotočena in uravnotežena.

1. Tehnika Dihanja 4-7-8

V osrčju mojega načrta za sprostitev je tehnika dihanja, znana kot 4-7-8. Ta tehnika mi je pomagala, da se osredotočim, ko se stvari zdele preveč zahtevne, in mi je dala občutek miru, ko sem bila najbolj pod stresom. Tehnika dihanja 4-7-8 je preprosta, vendar učinkovita metoda za sprostitev uma in telesa.

Zaprete oči in se osredotočite na dihanje. Nato vdihnete skozi nos štiri sekunde, zadržite dih sedem sekund in počasi izdihnete skozi usta osem sekund. Ta cikel ponavljate nekaj minut in...

Preberi več...
1 2 3 4
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.