Trgovina Blog Kdo sem? VSI PROGRAMI Prijava

KAKO VADBA VPLIVA NA MLEKO

Kako telovadba vpliva na mleko?

 

Mame se po porodu slej kot prej začnemo poigravati z mislijo, da bi začele malce telovaditi, razgibati svoje telo, spet pridobivati na kondiciji ali pridobiti nazaj svojo staro postavo, kot smo jo imele pred porodom.

 

Pravila vadbe ~ ne glede na to, ali smo rodile vaginalno ali s carskim rezom in ne glede da to, ali dojimo ali ne, so enaka: začeti je treba počasi, z ozaveščanjem mišic in s prilagojeno vadbo, ki jo vodijo strokovnjaki za mame po porodu. Vadbe, ki niso prilagojene, lahko pustijo na telesu poškodbe, ki jih saniramo leta. 

 

Se pa mame, ki dojijo, pogosto sprašujejo, kakšno vadbo naj ali lahko izberejo, ter ali bo vadba kakorkoli vplivala na okus ali količino mleka. 

 

Naj vas že takoj na začetku pomirimo: Dojenje ni ovira za telovadbo po porodu. 

 

Količina mleka

Količina mleka se samo zato, ker bo mama fizično aktivna, ne bo spremenila. Kar bi lahko vplivalo na nihanja količine, je premajhen kalorični vnos, ki telo potisne v deficit. Ob vadbi bodite pozorne, da zaužijete dovolj kalorij in da je hrana bogata z beljakovinami in maščobami, ki so ključne za dobro regeneracijo. Optimalna prehrana mame po porodu je namreč drugačna od običajne ~ vsebuje veliko grelnih začimb, je topla in beljakovinsko ter maščobno bogata. Odsvetujejo se večje količine sladkorja in mrzle hrane, zato smutiji iz zamrznjenega sadja in razni hladni vnaprej pripravljeni wrapi niso najboljša izbira. Kalorijsko zaužijte minimalno 1800 kcal ali po potrebi več. 

 

Poskrbite tudi za dovolj hidracije, ves čas vadbe imejte ob sebi bidon z vodo. Med dojenjem se poveča potreba po zaužiti tekočini, mnoge mame postanejo žejne, ko se dojenček pristavi, zato poskrbite, da pijete dovolj. 

Okus mleka

Zaradi gibanja tudi okus mleka ne bo nič kaj drugačen. Okus se spremeni v času hormonskih sprememb, torej pred menstruacijo, ko lahko dojenčki doživljajo rahlo dojiljsko stavko, ali pa med ovulacijo. Pomembmo je poudariti, da je to normalno in mine v nekaj dneh, zato vam ni treba skrbeti. Malce več počivajte, pojejte kakšno živilo za več mleka, več pristavljajte in prestavljajte z leve na desno, saj bo to povečalo količino mleka. V tem času tudi več počivajte, saj je menstruacija čas, ki nas vabi v počitek. Okus mleka se lahko spremeni tudi ob določeni hrani, po večjih količinah česna mleko postane nekoliko slajše. 

Mastitis 

Lahko bi se zgodilo, da bi mama po malce intenzivnejši telovadbi dobila mastitis, to je zastojno vnetje dojk, ki se mu pridruži vročina. Če bi se pojavil po telovadbi, bi lahko bil vzrok bodisi v pretesnem modrcu bodisi v prevelikem naporu. Nedrček naj bo zato dovolj prožen, da dojk ne oprijema preveč, s telovadbo ne pretiravajte, ne pozabite pa na blazinice za dojenje. Povsem možno je, da bo iz dojk iztekalo mleko ~ ob določenih položajih lahko pride do pritiska na dojko, ali pa bi do izcejanja mleka prišlo ob navalu endorfinov, hormonov sreče, ki se bi izločali zaradi maminega dobrega počutja. 

 

Kot ste lahko prebrali, lahko vadba, če je izvedena ustrezno in po programih, ki jih sestavljajo strokovnjaki za poporodno obdobje, prinaša same pozitivne učinke in nobenega tveganja za vaše dojenje, zato se po ginekološkem pregledu pri 6. tednih, oziroma takrat, ko dobite zeleno luč, kar mirno lotite gibanja, da boste zdrave in vitalne in boste lahko dobro poskrbele za svojega dojenčka. 

 

Urška Repnik, svetovalka za dojenje in ustanoviteljica prve spletne šole za starše veva.si. 

 

 

 

IZBERI PROGRAM:

BONUS: ob vsakem nakupu prejmete brezplačno vadbo FIT SENIOR, ki jo lahko podarite 

Preberi več
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.