Programi Blog Brezplačne vsebine Nuša Gnezda VSI PROGRAMI Prijava

PRIPRAVLJENI NA 6 -TEDENSKI PREGLED PO PORODU: Vodnik in Nasveti

Spominjam se svojega prvega pregleda po porodu. Počutila sem se tako zagnano. Hitela sem na pregled, pričakovala eno dobila drugo. Nisem postavila nobenih vprašanj, ker nisem vedela, da bi jih morala, nisem sploh vedela kaj vprašati... dobrih 10 minut in vsega je bilo konec. Zdravnik je rekel , da sem "v redu", vendar se nisem počutila tako dobro!

Naša sodobna družba pogosto predpostavlja, da ta 6-tedenski pregled označuje prelom v okrevanju mame. Saj večino  žensk odslovijo z  "očiščena si" lahko se vrneš k vadbi  in spolnosti ? Torej bi moralo biti vse nazaj v normali, kajne?! Razen tega, da ni!

Hormonske spremembe, fizično celjenje, pomanjkanje spanja, prilagajanje življenju z novorojenčkom, vrnitev na delo, in tako napre j... Mnogi dejavniki lahko prispevajo k trajnim težavam za novo mamo.

Vsaka okrevanje je drugačno. Nekatere matere se lahko počutijo samozavestne, trdno postavljene in mirne. Druge se lahko borijo fizično in mentalno, kar vodi v počasnejši proces celjenja ali občutke nestabilnosti.

Ne glede na vaše izkušnje in čustva je pomembno vedeti, da 6-tedenski pregled ni čarobna točka, kjer ste že zdravi ali bi se morali počutiti popolnoma "normalno". Ta 6-tedenski pregled naj bi bil priložnost za obravnavo morebitnih telesnih in duševnih zdravstvenih težav, da zagotovimo gladko okrevanje po porodu.

Žal se mnoge mame počutijo  med tem 6-tedenskim pregledom, kot številka. Zato bodite pripravljeni tako, da omenite morebitne telesne simptome, ki jih doživljate, se ocenite glede razpoloženjskih in anksioznih motenj po porodu ter naredite seznam vsakega vprašanja ali skrbi, ki ga imate. Pregled ne bi smel biti samo pregled, če je čišča minila pregled očiščenosti maternice.

Ta pregled je o VAS. Ne oklevajte pri postavljanju vprašanj in zapisovanju opomb. Pripravila sem seznam, da se lahko pripravite na pregled, se počutite bolj pripravljene in izkoristite to priložnost. 

6-TEDENSKI PREGLED

Kaj pričakovati in kaj vprašati? Pregled igra ključno vlogo v materinski oskrbi po porodu. Vključevati bi moralo:

 • Telesno oceno

Pogovori o medenici:

Moč mišic medeničnega dna

Napetost medeničnega dna

Prolaps organov medenice

Uhajanje urina

Vaginalni izcedek/krvavitev,

Zaprtje ,hemoroidi,  bolečine v medenici, bolečina v trtici, sramnici ...

Prsi:

dobava mleka

zamašenost

mastitis

JEDRO:

Razdelitev trebušnih mišic (diastaza)

Napetost v sredini trebuha

bolečina v trebuhu

raztrganina nožnice/epiziotomija rana na carskem rezu

Medicinski pregledi:

krvni tlak,

test, če ste imeli gestacijski diabetes

Kdaj je naslednji test krvi?

Kdaj je naslednji bris materničnega vratu?

 • Ocena duševnega zdravja 

Biti nova mama prinaša večjo ranljivost za izzive na področju duševnega zdravja. Ti vključujejo občutke anksioznosti, poporodne depresije ali drugih preplavljujočih čustev.

Upam, da vas bo vaš zdravnik preveril glede razpoloženjskih in anksioznih motenj po porodu. 

Morda je neprijetno priznati težave ali prositi za pomoč, vendar vedite, da niste sami in da je v redu poiskati pomoč, ko jo potrebujete!

 • Načrtovanje družine

  Ta pregled je priložnost za razpravo o prihodnjih možnostih načrtovanja družine, vključno z možnostmi kontracepcije in časom za prihodnje nosečnosti.

  Kdaj lahko nadaljujem s spolnostjo?
  Kakšne so moje možnosti kontracepcije?
  Kako dolgo naj čakam, da ponovno zanosim?

 • Vse druge teme, o katerih bi radi razpravljali

  Še enkrat, poporodna izkušnja vseh je edinstvena in 6-tedenski pregled je le en korak na vaši poti okrevanja. Ne oklevajte in spregovorite o morebitnih vprašanjih ali pomislekih. Vaše zdravje in dobro počutje sta na prvem mestu in ni sram poiskati dodatne pomoči, če je potrebna.

  Ali imam dovoljenje za začetek osnovnega rehabilitacijskega programa 
  Ali lahko dobim napotnico za fizioterapijo medeničnega dna?(v nekaterih krajih obstaja brez plačna pomoč za mamice)
  Ali lahko dobim napotnico za svetovalca za dojenje?
  Ali lahko dobim napotnico za strokovnjaka za duševno zdravje?
  Imate vso pravico vprašati karkoli želite. Ni neumnih vprašanj!

  Kaj pa, če imam dovoljenje za nadaljevanje spolne dejavnosti, vendar se ne počutim pripravljenega?
  Skrbi glede prehrane?
  Izguba las?

Kar vam pade na pamet. 

 

Preberi več
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.