Programi Blog Brezplačne vsebine Nuša Gnezda VSI PROGRAMI Prijava

PO PORODNO OBDOBJE PO MESECIH IN LETIH

Ko se matere z majhnimi otroki ali najstniki odločijo poiskati nasvet glede svojega trebuha in medeničnega dna, so lahko presenečene,  ko slišijo, da priporočam program PO PORODU. Vendar se pogosto ne zavedajo natančnega pomena izraza "po porodu". Obstajajo različni pogledi na trajanje poporodnega obdobja, pri čemer nekateri trdijo, da traja le 6 tednov, drugi pa raztegnejo to obdobje na 9 mesecev, 4 leta ali celo dlje. V tem besedilu bomo raziskali različna razumevanja poporodnega obdobja in poudarili pomen celovitega pristopa k poporodnemu okrevanju.

V poporodnem obdobju je ključno, da se posvetimo zdravljenju telesa in čustvenemu prilagajanju na novo vlogo matere. To obdobje se začne že v prvih tednih po porodu, ko se maternica postopoma vrača v svojo prednosečniško velikost, trebušni organi pa se prav tako postavljajo nazaj na svoje mesto. Medtem se celijo tudi morebitne rane ali šivi, ki so nastali med porodom, hkrati pa se telo prilagaja novim nalogam, kot so proizvodnja mleka in dojenje.

Nadaljnje okrevanje se razteza na obdobje 9 mesecev in še dlje. Maternične vezi se večinoma zacelijo, moč telesa pa postopoma narašča. Tisti, ki sledijo rehabilitacijskemu programu, se lahko vrnejo k svojim najljubšim aktivnostim, kot so joga ali tek. Hkrati se čustveno prilagajajo naraščajočim zahtevam in veseljem materinstva.

Tudi po treh letih je še vedno mogoče opaziti spremembe. Vezivno tkivo, kot je linea alba, ponovno pridobi moč in elastičnost, zaloge hranil in mineralov pa se obnovijo. Hormonsko ravnovesje se stabilizira, in če smo dojile, se prilagaja na prenehanje dojenja. Zato je jasno, da je poporodno obdobje dinamičen proces, ki se ne omejuje na določeno število tednov ali mesecev.

V zadnjih letih se je razvila spodbudna usmeritev, ki nas spodbuja, da se ne osredotočamo samo na hitro povrnitev telesnega izgleda po porodu. Če opazite težave z medeničnim dnom ali trebušnimi mišicami, se zavedajte, da nikoli ni prepozno za začetek z zdravljenjem in krepitev telesa. Poporodno obdobje je bolj kot faza, to je preobrazba.

Moj program PO PORODU ponuja celostno rešitev za poporodno okrevanje, ki se osredotoča tako na fizično kot čustveno dobro počutje mater. Če želite izvedeti več o tem, kako vam lahko pomagamo, se prijavite na naš poporodni program na tej povezavi. Poleg tega si lahko ogledate naš nosečniški program.

Ko se obrnejo name ženske, ki imajo male otroke ali najstnike, in me prosijo za nasvet glede trebuha in medeničnega dna, se pogosto znajdejo v presenečenju, ko slišijo, da priporočam upoštevanje svojega programa PO PORODU, saj v resnici ne razmišljajo o tem, da so "po porodu".

 

Obdobje po porodu traja 6 tednov

 1. Naša maternica se postopoma vrača na velikost pred nosečnostjo.
 2. Organi v trebuhu, ki so se med nosečnostjo "premaknili", postopoma najdejo svoj naraven položaj v trebušni votlini.
 3. Šivi in rezi, ki so nastali med porodom (epiziotomije, raztrganine ali carski rez), se začnejo celiti.
 4. V tem času se naravno dogaja tudi okrevanje trebušnih mišic.

Naše telo se prilagaja na spremembe, kot so proizvodnja mleka in dojenje.

Doživljamo velik hormonski premik, zlasti ravni estrogena in progesterona.

Hkrati čustveno in mentalno prehajamo v svojo novo vlogo matere.

Pomembno je opozoriti, da so prvi tedni po porodu optimalni za začetek zdravljenja našega jedra.

Če izvajamo pravilne vaje in nudimo telesu potrebno podporo, je verjetnost, da se diastaza rektusov (razmik trebušnih mišic) naravno pozdravi, ne glede na način poroda.

9 MESECEV PO PORODU 

V tem obdobju se telo še naprej posveča izjemnemu in postopnemu procesu zdravljenja in obnavljanja:

 1. Maternične vezi, ki so bile raztegnjene med nosečnostjo in porodom, se večinoma zacelijo.
 2. Naša telesna moč se postopoma povečuje.
 3. Tisti, ki sledijo osnovnim programom rehabilitacije, se lahko postopoma vrnejo k svojim najljubšim aktivnostim, kot so joga ali tek.
 4. Hkrati se čustveno prilagajamo zahtevam in veseljem, ki jih prinaša materinstvo.

3/4 LETA PO PORODU

Ko otroci začnejo obiskovati vrtec, matere pogosto ponovno pridobijo nekaj časa zase.

Ta prehod ponuja priložnost za osredotočanje na lastno dobro počutje. To je čas, ko mnoge matere začnejo reševati težave, kot so diastaza rektusov, moč jedra in zdravje medeničnega dna.

 1. Naše vezivno tkivo, kot je linea alba, postopoma ponovno pridobi svojo moč in elastičnost v obdobju od 18 mesecev do 3 let, če aktivno podpiramo proces celjenja s vadbo, prehrano in drugimi dejavniki.
 2. Naše hormonsko ravnovesje se postopoma stabilizira. Dojenje običajno traja približno 6 mesecev do 1 leta, nato pa še 6 mesecev do 1 leta, da se naši hormoni popolnoma prilagodijo, potem ko prenehajo dojiti (ali celo dlje, če spanje in prehrana ne podpirata pravilno ravnotežje).
 3. Zaloge hranil in mineralov, ki so bile med nosečnostjo izčrpane, se obnovijo v približno 3 letih.

Obdobje po porodu traja 6 let?

V resnici pa obdobje po porodu traja vse življenje!

 

 • Poporodno obdobje
 • Poporodno okrevanje
 • Trebuh po porodu
 • Medenično dno
 • Fizično okrevanje po porodu
 • Poporodna vadba
 • Poporodna rehabilitacija
 • Hormonsko ravnovesje
 • Novo materinstvo
 • Celostni pristop k poporodnemu okrevanju
 
 
 

 

Preberi več
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.