Programi Blog Brezplačne vsebine Nuša Gnezda VSI PROGRAMI Prijava

MENOPAVZA IN HUJŠANJE: Razumevanje hormonskih sprememb

Menopavza in hujšanje: Razumevanje hormonskih sprememb

TI NI DO BRANJA? POSLUŠAJ EPIZODO O MENOPAVZI IN HUJŠANJU TUKAJ.

Danes bomo bomo raziskovali zapletenost hormonskih sprememb v perimenopavzi in menopavzi ter njihov vpliv na telesno težo. Kot strokovnjakinja za vadbo za žebnske vam želim ponuditi jasne in strokovne informacije, ki vam bodo pomagale razumeti in obvladati te spremembe.

Hormonske spremembe in njihov vpliv na presnovo

Hormonske spremembe v perimenopavzi in menopavzi niso zgolj zmanjšanje bazalnega metabolizma, kot pogosto slišimo. Gre za kompleksen proces, ki vključuje spremembe v možganih, motivaciji, razpoloženju, spanju in še več. To je obdobje, ko naše telo doživlja globoke premike, ki vplivajo na presnovo in telesno sestavo.

Estrogen in Progesteron

V perimenopavzi se ravni estrogena in progesterona spreminjajo, kar vpliva na našo sposobnost kurjenja maščob in pridobivanja mišične mase. Znižanje estrogena povečuje vnetje v telesu, kar lahko vodi do bolečin v sklepih in težav pri okrevanju po vadbi. Poleg tega lahko nižje ravni estrogena in progesterona povzročijo motnje spanja, kar še dodatno oteži obvladovanje telesne teže.

Kortizol in stres

Med perimenopavzo postanemo bolj občutljivi na stres zaradi zmanjšanja ravni progesterona, ki je bil nekakšen naravni blažilec stresa. Slabo spanje, čustveni in fizični stres ter druge oblike stresa lahko povečajo raven kortizola, kar vpliva na našo sposobnost ohranjanja zdrave telesne teže.

Inzulinska Rezistenca

S staranjem in hormonskimi spremembami postanemo bolj odporni na inzulin. To pomeni, da naše telo težje uravnava raven sladkorja v krvi, kar lahko vodi do povečanega kopičenja maščob, še posebej okoli trebuha.

Pristopi k obvladovanju teže

Vadba

Vadba z utežmi in povečanje vnosa beljakovin sta ključna dejavnika pri obvladovanju telesne teže v perimenopavzi in menopavzi. Redna vadba pomaga ohranjati mišično maso, povečuje metabolizem in izboljšuje razpoloženje. V svoj režim vadbe vključite:

  • Hojo: Dnevni sprehodi izboljšujejo splošno kondicijo.
  • Dvigi uteži: Povečujejo mišično maso in krepijo kosti. VADBA- www.fitmami.si
  • Intenzivne vaje: Pomagajo pri kurjenju maščob.
  • Pliometrija: Izboljšuje eksplozivno moč in vzdržljivost.

Prehrana

Uravnotežena prehrana, bogata z beljakovinami, je ključnega pomena. Beljakovine pomagajo ohranjati mišično maso in podpirajo metabolizem. Poleg tega je pomembno zaužiti dovolj esencialnih aminokislin, ki jih lahko dodate k vsakemu obroku za boljše rezultate.

Hormonsko nadomestno zdravljenje

HNZ je lahko učinkovita pomoč pri obvladovanju simptomov menopavze. Vendar ni primerna za vsakogar in jo je treba uporabljati pod nadzorom zdravstvenega strokovnjaka. HNZ lahko izboljša kakovost spanja, zmanjša vnetje in izboljša razpoloženje, kar vam pomaga pri doseganju boljših rezultatov pri vadbi in prehrani.

Obvladovanje stresa

Učenje tehnik za obvladovanje stresa je ključnega pomena. Meditacija, joga, globoko dihanje in druge sprostitvene tehnike lahko pomagajo zmanjšati raven kortizola in izboljšajo splošno počutje.

Čustveni vidik perimenopavze in menopavze

Poleg fizioloških sprememb se med perimenopavzo in menopavzo soočamo tudi s čustvenimi izzivi. Pomembno je, da si priznamo, da gre za prehodno obdobje, ki zahteva prilagoditev. Bodite prijazni do sebe, dovolite si občutiti žalost za preteklimi obdobji in se osredotočite na nove priložnosti, ki jih prinaša ta faza življenja.

Zaključek

Perimenopavza in menopavza prinašata vrsto izzivov, vendar z ustreznimi informacijami in strategijami lahko uspešno obvladujete spremembe in ohranjate zdravje in dobro počutje. Vadba, uravnotežena prehrana, HNZ in tehnike za obvladovanje stresa so ključni dejavniki, ki vam bodo pomagali skozi to obdobje. Ne pozabite, da niste sami in da je iskanje podpore pri zdravstvenem strokovnjaku pomemben korak k boljšemu počutju.

VIR:

The Menopause Manifesto: Own Your Health with Facts and Feminism by Dr. Jen Gunter

Menopocalypse: How I Learned to Thrive During Menopause and How You Can Too by Amanda Thebe

 

Preberi več
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.