Programi Blog Brezplačne vsebine Nuša Gnezda VSI PROGRAMI Prijava

2 NAJPOGOSTJEŠA ZNAKA DIASTAZE REKTUSOV

Poškodbe po Porodu

Vidim veliko žensk po porodu, ne glede na to, ali so imele carski rez ali naravni porod. Carski rez je zelo travmatičen za telo in vpliva na njegovo delovanje. Moja filozofija je, da čeprav ni bolečine, to še ne pomeni, da stvari delujejo pravilno. Ženske se lahko soočajo s številnimi težavami tudi po naravnem porodu. Te težave morda ne povzročajo bolečine, lahko pa vplivajo na funkcionalnost telesa in povečujejo tveganje za nadaljnje težave.

IZMERI DIASTAZO - VODEN VIDEO ZA IZMERO DIASTAZE REKTUSOV

KAJ JE DIASTAZA - VSE KAR MORAŠ VEDETI O DIASTAZI

Zdravstvene Težave po Porodu

Ena največjih težav je, da mamicam jemlje čas, ki bi ga lahko preživele z otrokom. Želijo se igrati s svojimi otroki, skakati na trampolinu, plaziti se po tleh brez bolečin. Nekatere najpogostejše težave, ki jih vidim, so abdominalna separacija( diastaza rektusov), kjer se ženske pritožujejo, da ne morejo vrniti trebuha v formo in da izgledajo kot da so tri mesece noseče. Prav tako so pogoste težave z medeničnim dnom, kot so bolečine ali uhajanje urina.

Diastaza Rektusov (Abdominalna Separacija)

KAJ JE DIASTZA

Diastaza je stanje, kjer se trebušne mišice razmaknejo ali stanjšajo. To se zgodi med nosečnostjo, ko se trebuh hitro raztegne. Po porodu se mišice morda ne vrnejo v normalno stanje. Vprašanje, ki si ga zastavljam, je, zakaj nekatere ženske hitro okrevajo, druge pa ne.

Znaki Diastaze Rektusov

KAKO IZMERIMO DIASTAZO? VIDEO

Pogosti znaki diastaze vključujejo bolečine v križu, ko se pogosto upogibate nad posteljico ali dvigujete težke otroške sedeže. Tudi, če trebušne mišice ne delujejo pravilno, lahko pride do bolečin v hrbtu, ker telo ne more pravilno nositi bremen. Drugi znak je, da trebuh štrli in ne morete povrniti oblike, ne glede na količino vaj za trebušne mišice.

Pravilna vadba po porodu

Ko se ženske po porodu vrnejo k vadbi, pogosto delajo napake, ker izvajajo napačne vaje. Izogibati se je treba vajam, ki obremenjujejo sprednji del telesa, kot so planki, trebušnjaki in sklece. Te vaje lahko poslabšajo diastazo.

https://www.fitmami.si/poporodni-program je ulitimativni program za reševanje DIASTAZE. Priporočajo ga številni ginekologi in fizioterapevti.

Vpliv diastaze na bolečine v križu

Abdominalna separacija je eden glavnih vzrokov za kronične bolečine v križu po porodu. Videla sem ženske, ki imajo težave tudi 20 let po porodu in niso vedele, da imajo diastazo. Ko smo to popravili, so se njihove bolečine v križu zmanjšale.

Vloga medeničnega dna

Medenično dno je pomembno za podporo trebušnega območja. Čeprav pogosto slišimo za Keglove vaje, te pomagajo le približno četrtini žensk, ker imajo  mnoge ženske dejansko preveč napeto medenično dno. Če medenično dno ni dovolj sproščeno, ne more pravilno delovati, kar vodi do težav, kot so uhajanje urina. Treba je obravnavati celotno telo in ugotoviti, zakaj medenično dno kompenzira.

Ne pozabi na izdih, ko dviguješ: VIDEO

Zaključek

Za zdravljenje diastaze in težav z medeničnim dnom je pomembno razumeti celotno telo in kako se različni deli telesa medsebojno podpirajo. Pravilna diagnoza in ciljana vadba lahko pomagata ženskam, da se po porodu vrnejo v formo in zmanjšajo bolečine.

BREZ PRAVILNE VADBE SI LAHKO SAMO ŠE BOLJ ŠKODITE. Če ste po porodu do enega leta potem je ta program za vas https://www.fitmami.si/poporodni-program 

Če ste eno leto in več po porodu potem še vedno priporočam od začetka, ker so mišice neaktivirane.

Več let po porodu pa https://www.fitmami.si/fitmami1

Preberi več
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.