Programi Blog Brezplačne vsebine Nuša Gnezda VSI PROGRAMI Prijava

ZAKAJ SO TVOJE MIŠICE MEDENIČNEGA DNA OSLABELE?

ZAKAJ SO TVOJE MIŠICE MEDENIČNEGA DNA OSLABELE?

Oslabitev mišic medeničnega dna je pomembna težava, ki prizadene mnoge posameznike. Razumevanje vzrokov in rešitev za oslabitev mišice medeničnega dna lahko pomaga pri preprečitvi in zdravljenju. Z raziskovanjem dejavnikov, ki prispevajo k temu stanju, lahko sprejmemo proaktivne ukrepe za ohranjanje močnega in zdravega medeničnega dna.

Kaj povzroča oslabitev mišic medeničnega dna?

Najprej je pomembno prepoznati, da je medenično dno skupina mišic, podobno kot katerikoli drug mišični sistem v našem telesu. Te mišice lahko razvrstimo kot hitre, ki so odgovorne za hitre, močne gibe, ali počasne, ki so bolj namenjene vzdržljivosti in podpori drže. Medenično dno je sestavljeno iz približno 70 % počasnih in 30 % hitrih mišičnih vlaken. Ta sestava pomeni, da te mišice igrajo ključno vlogo pri podpori naše drže, organov in nadzoru funkcij črevesja in mehurja ter pri hitri reakciji na nenadne akcije, kot so kihanje ali kašljanje.

Oslabitev medeničnega dna lahko izhaja iz pomanjkljivosti v katerem koli od teh vrst mišic. Težave, povezane z vzdržljivostjo, se lahko kažejo kot težave pri izvajanju določenih aktivnosti dalj časa, medtem ko lahko težave s hitrimi mišičnimi vlakni povzročijo uhajanje pri nenadnih gibih.

Vloga povpraševanja in ponudbe v mišični moči

Mišična moč deluje na podlagi povpraševanja in ponudbe. Ko je povpraševanje, kot je redna vadba, mišice postanejo močnejše. Nasprotno, brez zadostnega povpraševanja mišice oslabijo. Ta koncept je še posebej pomemben med in po nosečnosti. Med nosečnostjo se rutine vadbe pogosto zmanjšajo, poporodno obdobje pa vključuje veliko sedenja zaradi aktivnosti, kot so dojenje in negovanje dojenčka. To zmanjšanje aktivnosti vodi v zmanjšano povpraševanje po mišicah medeničnega dna, kar povzroči njihovo oslabitev. Poleg tega se mnogim ženskam težko vrne v vadbene rutine, ki so jih imele pred nosečnostjo, kar še dodatno poslabša težavo.

Življenjske spremembe, kot so zmanjšana telesna aktivnost in zmanjšana spolna aktivnost po porodu, prispevajo k upadu moči medeničnega dna. Povečanje povpraševanja po teh mišicah s ciljanimi vajami lahko pomaga obnoviti njihovo moč.

Spremembe drže in mišična moč

Drug dejavnik, ki ga je treba upoštevati, je sprememba medenične in posturalne poravnave med nosečnostjo. Medenica se razširi, da se pripravi na porod, kar lahko spremeni kote, na katere so pritrjene mišice, in jih oslabi. Ta proces pogosto vodi v šibkejše gluteuse in aduktorje, ki so tesno povezani s funkcijo medeničnega dna. Krepitev okoliških mišic, kot so gluteusi (zadnjične mišice), lahko zato posredno koristi medeničnemu dnu.

Pravilna poravnava in drža sta prav tako ključnega pomena za učinkovito delovanje mišic. Optimalna poravnava olajša delo mišic, zato lahko prilagoditev medeničnih kotov med vadbo bistveno izboljša aktivacijo in moč glutealnih mišic.

Hormonski vplivi

Hormoni prav tako vplivajo na mišično moč. Nihanja v hormonskih ravneh lahko vplivajo na tonus in moč mišic. Vendar pa je pomembno opozoriti, da čeprav hormoni lahko olajšajo ali otežijo gradnjo mišic, ključni dejavnik ostaja napor, vložen v vadbo in krepitev teh mišic. Ne glede na hormonske ravni bo dosledno delo in povpraševanje po mišicah vodilo do povečanja moči.

Obvladovanje napetosti medeničnega dna

Napetost medeničnega dna lahko prav tako prispeva k oslabitvi skozi čas. Če so mišice preveč napete, ne morejo pravilno delovati, kar ovira njihovo sposobnost krepitve. Obvladovanje napetosti z tehnikami, kot so dihalne vaje, ocena in korekcija mišičnih neravnovesij ter zagotavljanje, da medenično dno ne kompenzira šibkosti drugod v telesu, je bistveno pred osredotočanjem na krepitvene vaje.

Zaključek

Razumevanje vzrokov za oslabitev medeničnega dna nam omogoča, da sprejmemo preventivne in korektivne ukrepe. Z vzdrževanjem ravnotežja med vzdržljivostnimi in hitrimi mišičnimi aktivnostmi, zagotavljanjem pravilne posturalne poravnave, obvladovanjem hormonskih vplivov in reševanjem napetosti medeničnega dna lahko izboljšamo in ohranimo moč medeničnega dna. Redna vadba in ciljani krepitveni programi so ključni pri tem prizadevanju. Tako lahko izboljšamo celotno zdravje in funkcijo medeničnega dna.

Zaključne misli

Krepitev medeničnega dna zahteva celovit pristop, ki upošteva vse prispevne dejavnike. Ta proaktivni pristop ne le pomaga pri okrevanju, ampak tudi preprečuje prihodnje težave. Za več informacij in praktičnih nasvetov o krepitvi vašega medeničnega dna pa se vpišite v program FITMAMI.

 

Priporočilo je da redno izvajate vaje za celo telo iz programa https://www.fitmami.si/poporodni-program 

Kot dodatek priporočam tudi uporabao PERIFIT NAPRAVE  s kodo NUSA10 vam pripada 10 % popusta.

Preberi več
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.