Programi Blog Brezplačne vsebine Nuša Gnezda VSI PROGRAMI Prijava

REŠEVANJE TEŽAV Z INKONTINENCO

Reševanje težav z inkontinenco: 

Inkontinenca je težava, ki prizadene mnoge ženske, vendar jo pogosto težko priznamo in se o njej pogovarjamo. Ko sem povprašala svoje stranke, če se, katera spopada z inkontinenco, sem prejela odločen odgovor: DA! Večina se je počutila preveč neprijetno, da bi o tem govorila s prijatelji, partnerji ali celo trenerji.

Nekatere so se celo sprijaznile s težavo in jo preprosto prenašale. Obstaja napačno prepričanje, da moramo s staranjem pričakovati urinsko inkontinenco. Žal to ni res.

Da bi pridobila več odgovorov, sem se obrnila na ginekologinjo Dr. KATARINO JERMAN, skupaj sva sestavili zapis, ki vam bo podal vse informacije glede zdravljenja inkontinence.

Razlika med stresno urinsko inkontinenco in urgentno urinsko inkontinenco

Pri stresni urinski inkontinenci (SUI) pride do uhajanja urina, ko se poveča intraabdominalni tlak, na primer ob kašljanju, kihanju, hoji po hribu navzdol, smejanju, teku ali skakanju. Nujna urinska inkontinenca (UUI) se pojavi, ko je nenadzorovano uhajanje povezano z nujo — če ne ukrepate hitro, tvegate uhajanje, nujo pa lahko sprožijo zunanji dejavniki: začetek slačenja hlač, vstavljanje ključa v vrata ali zvok tekoče vode. Značilno vedenje pri UUI je tudi "mapiranje stranišč", torej sistematično lociranje najbližjega stranišča pred kakršnokoli dejavnostjo. Stresna in nujna inkontinenca se lahko pojavljata skupaj, kar imenujemo mešana urinska inkontinenca.

Če oseba prepozna SUI ali UUI, kakšne terapije so ji na voljo?

Pogosta konservativna možnost zdravljenja je individualizirana oskrba pri fizioterapevtu za medenično zdravje. Klinični pregled fizioterapevta lahko vključuje oceno kolkov, spodnjega dela hrbta in medeničnega predela, da se ugotovi disfunkcija, ki lahko prispeva k inkontinenci.

Vadba za medenično dno, kjer krepimo trup, zadnjico, medenično dno. Pomembno pri vadbi je da jo izvajamo pravilno, torej da pazimo na DRŽO in DIHANJE. 

REHABILITACIJSKI PROGRAM JE NA VOLJO TUKAJ:

Lahko si pomagamo s pripomočki, kot je PERIFIT - trener, ki ga vstavimo v nožnico in preko aplikacije igramo igrice. Naprava nas “sili” v sproščanje in aktivacijo medeničnega dna, kar je ključno za zdravje medeničnega dna. Za vse bralke sem priskrbela tudi kodo za popust NUSA10 ZA 10 % popusta.

Tukaj bi rada poudarila, da samo Perifit ni dovolj, nujna je tudi vadba.

LASER

S Fotoninim laserjem Er: YAG uspešno zdravimo simptome stresne urinske inkontinence blažjih stopenj, ko urin uhaja ob kašlju, kihanju, skakanju, hoji po hribu navzdol. Fototermalni učinek laserja vpliva na kolagenska vlakna v steni nožnice, povzroči preoblikovanje kolagenskih vlaken, prerazporeditev in ponovno rast. S tem se sečnici nudi ponovna opora, kar omogoči ponovno zadrževanje urina. Potrebna sta dva postopka, včasih tudi tretji, v razmaku 4-6 tednov. Po terapiji ni potreben bolniški stalež, odsvetovano je le kopanje v morju oziroma bazenu ter spolni odnosi 5 dni. 

Pri UUI lahko ukrepamo vedenjsko, tako da ljudi naučimo prepoznati sprožilce, ki povzročajo inkontinenco, in jih ponovno izobrazimo, kaj je normalni urnik uriniranja. Na primer, če ste urinirali pred 30 minutami in niste zaužili več vode, vas verjetno ne bi smelo spet tiščati na malo potrebo, vsaj še dve do štiri ure. Pri SUI identificiramo specifične aktivnosti ali vedenja (npr. kašljanje, dvigovanje, smejanje itd.), ki so povezana z uhajanjem, in pripravimo načrt zdravljenja, usmerjen v zmanjšanje uhajanja pri teh vedenjih. 

Pri UI ločimo dve obliki prekomerno aktivnega sečnega mehurja (PASM), mokri in suhi. V primeru suhega PASM je le uriniranje prepogosto, zato s treningom uriniranja zopet povečamo kapaciteto mehurja. V kolikor se razmiki med uriniranji ne uredijo na 3-4h, pomagamo s selektivnim zdravilom, ki pomaga pri treningu mehurja. 

V primeru mokrega PASM pa je poleg prepogostega uriniranja tudi urinska inkontinenca. Postopek terapije je isti, le da že na začetku treninga mehurja uvedemo zdravilo.

Ustavljanje curka urina sredi uriniranja lahko zmede mišice medeničnega dna.

To metodo uporabljajo klinično za oceno sposobnosti posameznika za uporabo mišic medeničnega dna za ustavitev pretoka urina (tj. groba mera moči in koordinacije mišic medeničnega dna) ter za prikaz, kako skrčiti mišice za specifično funkcijo, tj. ustavljanje pretoka urina. Upoštevajte, da je to osnovna ocena in ne nekaj, kar bi ljudje morali redno početi kot vadbo mišic medeničnega dna. Vaje za mišice medeničnega dna je treba izvajati stran od stranišča.

Kako izvesti osnovni test Med sedenjem na stranišču? Ustavite pretok urina sredi cikla — to imenujemo test ustavitve urina. Uporablja se tudi za pomoč pri prepoznavanju, kako ustaviti akcijo sredi toka. Rezultati so lahko naslednji:

  • Vaš tok se popolnoma ustavi = imate dobro moč in koordinacijo mišic medeničnega dna za ustavitev pretoka.
  • Krčenje upočasni vaš tok, vendar ga ne ustavi popolnoma = imate zmerno koordinacijo in moč za ustavitev pretoka urina sredi toka.
  • Nič se ne zgodi, vaš tok se nadaljuje = potrebujete pomoč pri prepoznavanju in krepitvi teh mišic.

Ali perimenopavza vpliva na urinsko inkontinenco zaradi hormonskih sprememb?

Povezave med menopavzo in inkontinenco niso popolnoma raziskane. Nedavna longitudinalna študija je preučevala dejavnike, povezane z razvojem urinske inkontinence skozi faze menopavze. Avtorji so ugotovili, da so povečanje telesne teže, anksioznost in diabetes — in ne ravni estradiola — povezani s pogostejšim uhajanjem urina. Prav tako moramo upoštevati življenjski slog, saj je vse povezano. Povečan indeks telesne mase zaradi pridobivanja teže in debelosti ter povečana stres in anksioznost sta povezana z razvojem inkontinence, vendar je treba prepoznati edinstvene težave vsakega pacienta.

Mnenje o Keglovih vajah in Joni jajčku za terapijo inkontinence

Vstavljanja Joni jajčkov v nožnico ni priporočeno. Nekatere slavne osebe in mediji so popularizirali jajček za pomoč pri razstrupljanju in čiščenju nožnice in vulve. Ni dokazov, da jajček počne karkoli od tega, in kar je še pomembneje, nožnice in vulve ne potrebujejo razstrupljanja in čiščenja.

Če je moč mišic medeničnega dna težava, obstajajo preverjeni vaginalni trenerji, ki jih lahko uporabljate za pomoč pri zdravljenju medeničnega dna. Keglove vaje niso nujno rešitev za vse težave z inkontinenco. Uporaba vaginalnih uteži nima smisla, če ne morete sami izvajati krčenja mišic medeničnega dna. Ženska mora biti usposobljena s strani strokovnjaka, da zna pravilno uporabljati uteži za učinkovito zdravljenje.

Katarina Jerman, kaj menite o operaciji za preprečevanje uhajanja?

SUI zdravimo lahko tudi z operativnim posegom, ki se imenuje TVT-O ali one incision sling, ki sta minimalno invazivna sodobna načina zdravljenja. Izvajata se v lokalni ali kratki splošni anesteziji (po dogovoru z anesteziologom). 

Pod sečnico vstavimo sling – trak iz polipropilenske mrežice, ki ga pacientke zelo dobro prenašajo. S tem dvignemo in podpremo sečnico, jo povrnemo v fiziološki položaj in tako preprečimo nehoteno odtekanje urina ob naporu, kihanju ali dvigovanju težjih bremen. 

Po posegu svetujemo 6-tedenski bolniški stalež, dietetsko higienski režim in skrb za redno odvajanje blata ter trening mehurja in mišic medeničnega dna. Odsvetujemo dvigovanje bremen, težjih od 5 kg in spolne odnose do kontrole. 

ZAPLETI (neželeni, nenačrtovani dogodki med operacijo in po njej): 

Pri operativnem posegu so zapleti redki, če pa že pride do njih, so to vnetje urogenitalnega trakta, povrhnja poškodba nožnice, premik mrežice, zastoj urina, poškodbe sečnice ali sečnega mehurja,  velikih žil.

Pri hujši stopnji uhajanja urina (kjer količinsko uide pol ali cel volumen urina ob kihanju, kašljanju), laserska terapija ni dovolj in se poslužujemo operativne terapije.

Če razmišljate o operaciji za težave z uhajanjem, bo vaš zdravnik morda želel, da najprej poskusite konzervativno zdravljenje za inkontinenco. Če se odločite za operacijo, lahko nekateri zdravniki priporočajo tudi zdravljenje pri fizioterapevtu za krepitev medeničnega dna in okoliških mišic pred operacijo. Inkontinenca lahko močno vpliva na kakovost življenja tako moških kot žensk; odločitev za operacijo je osebna.

Katarina, lahko poveste kaj več o postopku z laser metodo?

Laser uporabljamo za zdravljenje stresne in deloma mešane urinske inkontinence, za zdravljenje sindroma ohlapne nožnice, tudi cistokele in rektokele in za zdravljenje atrofije in suhosti nožnice.

Zelo pogosto sta stresna urinska inkontinenca in sindrom ohlapne nožnice povezana in se lahko tudi prepleteta.

Lasersko zdravljenje sindroma ohlapne nožnice – pomlajevanje nožnice

O sindromu ohlapne nožnice govorimo, ko ženska opazi, da občutek v intimnih predelih ni več enak, da spolnost s partnerjem doživljata manj intenzivno ali da ima preprosto preširoko nožnico. Najpogostejši vzroki so prekomerno raztezanje nožnice ob porodu, prirojena slabost vezivnega tkiva in procesi staranja.

Najnovejša in trenutno edina zares uspešna metoda zdravljenja sindroma ohlapne nožnice je uporaba laserja. Metoda se je do sedaj izkazala za varno, enostavno in zares učinkovito.

Laserski žarek s svojim fototermalnim učinkom provzroči preoblikovanje kolagena, njegovo prerazporeditev in ponovno rast. S tem se preoblikuje tkivo okoli nožnice in nožnično cev zoži.

Postopek poteka na ginekološkem stolu in traja okoli 10 minut. Potrebni so 3 posegi, v razmaku 4-6 tednov.

Napačna prepričanja o laserski terapiji:

  1. Z lasersko terapijo okrepim tudi mišice medeničnega dna (laserska terapija deluje le na nivoju sten nožnice, seveda pa se absolutno sočasno svetuje krepitev mišic medeničnega dna
  2. Lasersko terapijo opravim in je učinek daljnoročen (z lasersko terapijo aktiviramo regeneracijo tkiva. Ker se naše telo stara, se regenerirano tkivo zopet spremeni in stara in zato svetujemo obnovitvene terapije 1 x letno.

Če potrebujete pomoč dobite več informacij TUKAJ: PROGRAMPreberi več
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.